Gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka i hodowlą bydła wymagają pasz najwyższej jakości, stąd też zalecamy stosowanie do zbiorów zielonek maszyn SaMASZ gwarantujących optymalny zbiór z zachowaniem jak najwyższej zawartości składników pokarmowych. Przekłada się to na wydajność produkcji mleka i kondycję stada, a tym samym utrzymanie przewagi konkurencyjnej. Dbanie o ilość i jakość paszy jest niezwykle ważne, gdyż liczba zabiegów związanych z jej przygotowaniem zawsze wpływa na straty w wartości odżywczej (mogą one wynosić nawet 50%).
Praca maszynami SaMASZ minimalizuje negatywne czynniki mechaniczne i naturalne występujące podczas zbioru zielonek, ogranicza zawartość zanieczyszczeń, optymalizując ilość składników pokarmowych, co przekłada się na wyższą opłacalność prowadzonego gospodarstwa.
Wszystkie technologie zastosowane w maszynach SaMASZ służą ograniczaniu strat wartości pokarmowej paszy, przekładają się na jej czystość oraz bardziej ekonomiczny zbiór zielonki.

MINIMALNA ZAWARTOŚĆ ZANIECZYSZCZEŃ W PASZY
Podczas zbioru zielonki należy minimalizować wpływ negatywnych czynników otoczenia takich jak:
- nieorganiczne zanieczyszczenia paszy (glebą, kamieniami itp.),
- wypłukiwanie składników pokarmowych przez deszcz,
- organiczne zanieczyszczenia - działalność drobnoustrojów, gnicie, pleśnienie, brunatnienie zielonki, rozwój bakterii termofilnych.
Dlatego tak ważne jest stosowanie maszyn eliminujących wystąpienie negatywnych czynników w całym procesie zbioru zielonki – od koszenia, przez przetrząsanie, zgrabianie i zbiór. Na jakość paszy ma wpływ także sposób przechowywania (nie powinna być zmarznięta, zawilgocona, przesuszona, czy narażona na zanieczyszczenia).
OPTYMALNA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W PASZY
Podstawą prawidłowego żywienia bydła mlecznego jest pełne pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe w zależności od stanu fizjologicznego zwierzęcia. Poziom żywienia bydła mlecznego zmienia się w poszczególnych okresach laktacji, w głównej mierze zależy od wielkości produkcji mleka oraz masy ciała.
W żywieniu bydła mlecznego stosuje się pasze objętościowe oraz pasze treściwe. Ze względu na wymagania fizjologiczne przeżuwaczy oraz istotny aspekt ekonomiczny, większość pasz w dawce pokarmowej, to pasze objętościowe (mogą stanowić aż 80 % całej dawki), dlatego tak ważna jest ich wysoka jakość. Właściwą pod względem optymalnych składników odżywczych paszę uzyskuje się przez odpowiedni dobór maszyn i prawidłowe ustawienie ich parametrów oraz właściwy moment przeprowadzania prac (koszenia, przetrząsania, zgrabiania, zbioru).
WZROST WYDAJNOŚCI PRODUKCJI MLEKA I BYDŁA
Czynniki wpływające na wydajność produkcji mleka mają podłoże genetyczne (rasowe, osobnicze) oraz środowiskowe (np. żywienie, warunki utrzymania bydła, warunki klimatyczne), którym przypisuje się większe znaczenie. Prawidłowy sposób żywienia umożliwia osiągnięcie bardzo szybkich zmian w wydajności mleka. Wpływa na stabilizację i optymalizowanie zawartości tłuszczu i białka w mleku przy zachowaniu dobrej zdrowotności i płodności krów.
Wysoka jakość paszy zapobiega występowaniu powszechnych chorób metabolicznych (np. kwasica), zapalenia wymienia oraz eliminuje problemy związane z rozrodem. Schorzenia te mają bezpośredni wpływ na wydajność mleka.
ZWIĘKSZENIE OPŁACALNOŚCI/ EKONOMIKA GOSPODARSTWA
Wysoka jakość paszy przekłada się na rentowność gospodarstwa, gdyż:
- umożliwia niższe koszty żywienia (im lepszej jakości pasza objętościowa, tym więcej krowa może jej pobrać i w związku z tym zużyć mniej paszy treściwej do uzyskania zakładanego przyrostu masy ciała)
- pozwala zachować i poprawić zdrowotność stada
- „smakowitość” wpływa na ilość spożytej przez bydło paszy, a jakość pokarmowa – na ilość energii i przyswojenie składników pokarmowych
- wpływa na wysoką wydajność i jakość mleka
- pomaga spełnić fizjologiczne wymagania chowu bydła
Tylko najwyższa jakość paszy gwarantuje produkcję dużej ilości mleka przy zachowaniu wysokiej zdrowotności stada, co przekłada się pozytywnie na wynik ekonomiczny.
